Voor overheden

Tegenwoordig is de kennis over voedsel en voedselverbouwing minimaal tot niet aanwezig. Bovendien is er op veel scholen alleen theoretisch onderwijs over natuur en techniek.

Kinderen die veel natuuronderwijs hebben genoten, maken bovendien duurzamere keuzes als volwassenen.

Daarnaast eten kinderen meer groente en fruit als ze dit zelf hebben geteeld.

In de schooltuin komen alle facetten van de natuur, biologische processen, gezonde voeding, beweging, techniek en wetenschap samen.

De schooltuin is een omkaderde context voor het leren over natuur en techniek. De kinderen leren niet alleen tuinieren, maar begrijpen ook hoe de natuur functioneert en kunnen dit naar hun eigen leefsituatie vertalen.

Het lesprogramma werkt bovendien met materialen die kinderen thuis ook tot hun beschikking hebben zodat ze thuis ook kunnen tuinieren, in de venster. Naast het leren en begrijpen van diverse processen is het samenwerken in de tuin een belangrijk onderdeel van de lessen.

Het is onomstotelijk bewezen dat de schooltuin een wezenlijke bijdrage aan de ontwikkeling van opgroeiende kinderen levert. Het leren op de schooltuin is leren met alle zintuigen.

Juist bij school meer kwaliteitsgroen

 

Schooltuinen dragen bij aan de biodiversiteit in de directe omgeving bij school.

Het is onomstotelijk bewezen dat de schooltuin een wezenlijke bijdrage aan de ontwikkeling van opgroeiende kinderen levert. Het leren op de schooltuin is leren met alle zintuigen.

De schooltuin kan bovendien een buurt- of wijkfunctie krijgen. Het werken in de tuin vlakbij school en daardoor vlakbij huis leert kinderen verantwoordelijkheid voor hun leefomgeving. Door de ouders bij het project te betrekken voor de zwaardere klussen, wordt de schooltuin van de gemeenschap.

Tijdens de buitenlessen in de schooltuin bewegen de kinderen vrij en ontdekken de natuur op hun eigen niveau. Buitenlessen kunnen het plezier aan buitenspelen verhogen.

GROEN IS GOED

  • In een groene omgeving zijn bewoners meer buiten en actiever

  • Uitzicht op groen heeft een stress reducerende werking

  • Groen verfraait de omgeving, kleedt gebouwen aan en verhoogt de aantrekkelijkheid van het gebied. Een groen ingerichte buitenruimte draagt bij aan een beter sociaal klimaat

  • Groen draagt bij aan vermindering van geluidsoverlast

  • Groen verhoogt de waarde van onroerend goed. De waarde stijgt bij zicht op water (15%), open ruimte (10%), park (6%) of plantsoen (5%)

  • Groen vermindert wateroverlast en hittestress

  • Goed ingericht groen bevordert de biodiversiteit in het stedelijk gebied

  • Insecten (zoals bijen en vlinders), vogels en kleine zoogdieren gedijen beter